zondag 16 juni 2013

Biologie Fun Facts #1

Wist je dat...

...spinnen geen spieren hebben om hun poten te strekken? Ze hebben enkel spiertjes om hun poten te plooien. Als ze deze willen strekken, pompen ze er bloed (eigelijk hemolymfe) in, net zoals een hydraulische pomp. Dit is ook de reden waarom spinnen zo schokkerig lopen en waarom hun pootjes opkrullen wanneer ze dood zijn.




...zeesterren eten door hun maag naar buiten te stulpen? Ze verteren hun eten door hun maag met alle verteringssappen naar buiten te plooien. Wanneer ze klaar zijn slurpen ze gewoon hun maag en al het verteerde sap naar binnen.

Twee Gewone zeesterren in actie.

...insecten ademen met hun achterlijf? In hun achterlijf zitten gaatjes die verbonden zijn met buisjes. Langs deze gaatjes komt zuurstof naar binnen. Als je dus een wesp accordeon bewegingen ziet maken met zijn achterlijf, is hij heel snel aan het ademhalen.

Zie je die gaatjes net boven de segmenten van zijn achterlijf? 

...kwallen eigelijk hetzelfde zijn als de bloemen van een plant? Poliepen zijn kleine diertjes die op de oceaanbodem leven. Wanneer zij zich moeten voortplanten, maken ze kwallen en deze doen dan de rest. Wanneer je dus ooit gestoken wordt door een kwal, ben je eigelijk gestoken door een zwemmend voortplantigsorgaan...

Hier zie je de poliep van een Oorkwal. Uit dit...
...komt dit.

Best wel interessant he? ;)

Bron afbeeldingen: Eigen foto's, Diverosa.com, Marinespecies.org, Domescobar.blogspot.com

1 opmerking: